İçeriği Wikimedia dışında yeniden kullanma
Bu sayfa, Wikimedia Commons materyalini (metin ve/veya grafikleri) kendi web sitelerinde, basılı olarak veya başka bir şekilde yeniden kullanmak isteyenler için hazırlanmıştır. |
Wikimedia Vakfı "Wikimedia sitelerindeki içeriğin neredeyse hiçbirine sahip değildir" - bunun yerine içeriğin "bireysel yaratıcılarına" aittir. Bununla birlikte, Wikimedia Commons'ta barındırılan içeriğin neredeyse tamamı serbestçe yeniden kullanılabilir belirli kısıtlamalara tabidir (çoğu durumda). Çalışmayı lisans durumlarından farklı koşullar altında kullanmak istemediğiniz sürece, içeriğin lisans veren(ler)inden belirli bir izin beyanı almanıza gerek yoktur.
- açık içerik lisansları kapsamındaki içerik, lisans veren(ler)le iletişime geçmeye gerek kalmadan yeniden kullanılabilir, ancak şunu unutmayın:
- bazı lisanslar orijinal yaratıcının atfedilmesini gerektirir;
- bazı lisanslar, yeniden kullanım sırasında belirli bir lisansın tanımlanmasını gerektirir (bazı durumlarda, lisans koşullarının belirtilmesi veya bunlara bağlantı verilmesi dahil); Ve
- bazı lisanslar, çalışmayı değiştirirseniz, değişikliklerinizin de benzer şekilde ücretsiz olarak lisanslanmasını gerektirir.
- public domain alanındaki içeriğin atıf için katı bir yasal gerekliliği olmayabilir (içeriğin yeniden kullanımının yetki alanına bağlı olarak), ancak doğru kaynak sağlamak için atıf önerilir.
Her görsel için sağlanan telif hakkı ve lisans bilgilerinin doğru olduğuna inanılmakla birlikte, Wikimedia Vakfı, telif hakkı durumu veya lisanslama koşullarının doğruluğu ile ilgili herhangi bir garanti vermemektedir. Commons'taki dosyaları yeniden kullanmaya karar verirseniz, diğer kaynaklardan görüntüler alırken yaptığınız gibi, her görüntünün telif hakkı durumunu doğrulamanız gerekir.
Diğer kısıtlamalar geçerli olabilir. Bunlar, Template:Wp-Ticari Marka, patentler, Template:Pg'yi içerebilir., Template:Wp-Manevi haklar, gizlilik hakları veya telif hakkından bağımsız olan ve yargı bölgesine göre büyük farklılıklar gösteren diğer birçok yasal nedenden herhangi biri .
Bir dosyanın lisans gereksinimlerine nasıl uyulur
Wikimedia Commons[1] üzerinde bir resim veya medya dosyasına tıklamak sizi o dosyanın bilgi sayfasına götürecektir. Bu, telif hakkı durumu, telif hakkı sahibi ve lisans koşulları dahil olmak üzere yükleyici tarafından sağlanan bilgileri listeler.
Kamu malı olduğuna inanılan materyaller dışında, dosya açıklama sayfasında lisans(lar)ın tam metnine bir bağlantı yer alır. Bazı lisansların bir özeti de mevcuttur. Lütfen yasal ayrıntılar için tüm lisansları okuyun. Ne Wikimedia Vakfı ne de Wikimedia sitelerindeki materyal yaratıcıları yasal tavsiye sağlamaz. Bir lisansın sizin özel durumunuza nasıl uygulanacağı hakkında bilgiye ihtiyacınız varsa, yargı alanınızdaki uygun bir hukuk uzmanıyla iletişime geçmelisiniz.
Bir Wikimedia Commons dosyasını yeniden kullanmak için:
Dosyanın size uygun lisans koşulları altında mevcut olduğunu onaylayın. Örneğin, lisans aynı lisansı taşımak için Derivative Works gerektiriyorsa (Creative Commons lisansları buna "ShareAlike" adını verir) size uymayabilir.
- Dosya birden fazla lisans altında mevcutsa, bunlardan herhangi birini kullanabilirsiniz. Lisanslardan hiçbiri size uymuyorsa, yaratıcıyla iletişim kurmayı deneyebilir ve özel bir anlaşma için pazarlık yapabilirsiniz. Aksi takdirde, farklı bir dosya kullanmanız gerekecektir.
- Her görsel için sağlanan telif hakkı ve lisans bilgilerinin doğru olduğuna inanılmakla birlikte, Wikimedia Vakfı, telif hakkı durumu veya lisanslama koşullarının doğruluğu ile ilgili herhangi bir garanti vermemektedir. Commons'taki dosyaları yeniden kullanmaya karar verirseniz, diğer kaynaklardan görüntüler alırken yaptığınız gibi, her görüntünün telif hakkı durumunu doğrulamanız gerekir.
- Not: Yayıncıların kamu malı çalışmaları alıp kendi telif hakları altında yeniden yayınlamaları yaygın bir durumdur. Bu yasal olabilir, ancak orijinal çalışmanın kamu malı statüsünü etkilemez. Çalışmayı menşei (nereden aldınız ve orijinal olarak nereden geldi) ve yaratıcının adıyla etiketlerseniz, daha sonra böyle bir yayıncıyla bir anlaşmazlık çıkarsa bu bize yardımcı olabilir.
Telif hakkı olmayan kısıtlamaları dikkate alın: bazı ülkelerde telif hakkı olmayan kısıtlamalar (devredilemez Template:Wp-Moral haklar ve diğer kısıtlamalar) şu dosyaya uygulanabilir: bazı kullanımlar Örneğin, insan resimlerinin ticari kullanımı, sadece görseli oluşturanın değil, konunun açık anlaşmasını da gerektirebilir (bkz. Commons:Fotoğraflar tanımlanabilir kişilerin#Ülkeye özgü izin gereklilikleri ve Kişilik haklarında müşterekler).
Kullan: Dosyayı indir veya hotlink ile kullan ve kullan. (Bkz. Commons:İçeriğin Wikimedia/technical dışında yeniden kullanılması.)
Attribution: Atıf gerekiyorsa, atıf sağlayın.
- Telif hakkı sahibi (genellikle içerik oluşturucu[2]) nasıl yapılacağını belirtmişse, buna uyduğunuzdan emin olun. Telif hakkı sahibi nasıl atıf yapılacağını belirtmediyse ancak lisans atıf gerektiriyorsa bunun nasıl yapılacağına dair bir kılavuz için Commons:Credit line'a bakın.
- Not: Çalışmayı Wikimedia Commons'a yükleyen kişi orijinal içerik oluşturucu olabilir veya olmayabilir (başka bir yerden ücretsiz içerik yüklemiş olabilir). Her iki durumda da, orijinal içerik oluşturucu genellikle dosya özeti bölümünde yazar olarak listelenir. Yükleyici içerik oluşturucu değilse, kredilendirilmesi gereken yükleyici değil içerik oluşturucudur.
Lisans ayrıntılarını belirtin: Lisans, lisansa bağlantı vermenizi veya lisansın bir kopyasını sağlamanızı gerektiriyorsa, bunu yapın.
Türevleri lisanslama: Dosyayı ("türev çalışma") kullanarak büyük ölçüde yeni bir çalışma oluşturuyorsanız ve dosyanın lisansı türevleri lisanslamanızı gerektiriyorsa bir şekilde buna uyduğunuzdan emin olun.
Sık kullanılan lisans gereksinimleri
Kamu malı olduğuna inanılan materyaller dışında, dosya açıklama sayfasında lisans(lar)ın tam metnine bir bağlantı yer alır. Bazı lisansların bir özeti de mevcuttur. Lütfen yasal ayrıntılar için tüm lisansları okuyun. Ne Wikimedia Vakfı ne de Wikimedia sitelerindeki materyal yaratıcıları yasal tavsiye sağlamaz. Bir lisansın sizin özel durumunuza nasıl uygulanacağı hakkında bilgiye ihtiyacınız varsa, yargı alanınızdaki uygun bir hukuk uzmanıyla iletişime geçmelisiniz.
- Metin
- Wikimedia Commons'taki metin asıl yazara aittir ve Creative Commons Atıf-ShareAlike 3.0 lisansı ve GNU Özgür Belgeleme Lisansı.[3]
- Görüntüler ve diğer medya
- Wikimedia Commons'taki hemen hemen tüm görseller ve diğer ortamlar bir tür ücretsiz lisans altındadır (genellikle CC-BY, CC-BY-SA veya GFDL; bkz. Commons:Lisanslama) veya kamu malı. Her medya dosyasının, dosya açıklama sayfasında belirtilen lisansı vardır.
- İstisna, Wikimedia Vakfı logolarından oluşan veya bunları içeren bazı içeriklerdir. Bu tür içerik, ilgili bir bildirimle belirtilecektir.[4]
Commons:İçeriği Wikimedia/lisanslar dışında yeniden kullanmak, CC-BY, CC-BY-SA, GFDL ve GPL/LGPL gibi sık kullanılan lisansların gereklilikleri hakkında bazı rehberlik sağlar.
Bir dosya nasıl kullanılır
Bir dosyanın lisanslama gereksinimlerine nasıl uyacağınızı belirledikten sonra, dosyayı indirerek veya doğrudan dosyaya bağlayarak kullanmak üzere dosyaya erişebilirsiniz.
İndiriliyor
Temel yöntem: Her görüntünün dosya açıklama sayfasında, tam çözünürlüklü
sürümüne bir bağlantı vardır. Tam çözünürlüklü dosyayı indirmek için bu bağlantıyı sağ tıklayın ve "Farklı kaydet..." seçeneğini seçin. (Bir Macintosh bilgisayar kullanıyorsanız, fareyle bağlantıya tıklarken "kontrol" tuşunu basılı tutun, ardından "Farklı kaydet..." seçeneğini seçin)
Hotlinking veya InstantCommons: Commons dosyalarının olduğu kadar kolay kullanılabilmesi için InstantCommons ile bir MediaWiki wiki'si kurarak başka bir web sitesindeki dosyaları doğrudan Commons'ta kullanmak mümkündür. Wikipedia'da olabilir. Bir Commons dosyasının URL'sini gömerek ("hotlinking") doğrudan kullanılması da mümkündür, ancak önerilmez. Bakınız Commons:İçeriği Wikimedia/technical dışında yeniden kullanma. Ek olarak, Commons'tan bir dosya kullanıyorsanız, dosya tarafından kullanılan lisans gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmadığını her zaman kontrol etmelisiniz, çünkü örn. CC-BY-SA 3.0 lisansı, bir çalışmanın yazarını ve lisans verenini "ortama veya araçlara uygun" (license) şeklinde tanımlamanızı gerektirir. .
Yardım araçlarını yeniden kullanın
Dosyaları Wikimedia Commons dışında yeniden kullanmanıza yardımcı olacak, indirme ve ilişkilendirme beyanları (kredi limitleri) oluşturma da dahil olmak üzere bir araç mevcuttur. araç gerektirir
- Internet Explorer dışında bir tarayıcı (örn. Firefox, Chrome, Opera)
- JavaScript etkin
- Giriş yaptıysanız, Wikimedia Commons kullanıcı tercihlerinizde Vector veya Monobook görünümü etkinleştirildi. (Vector standart dış görünümdür – bunu değiştirmediyseniz dış görünümünüz Vector'dur.)
Araç, bir resmin üzerinde (oturum açtıysanız) veya sağ üstte (eğer oturum açmadıysanız) düğmeler oluşturur. Ayrıntılar için bkz. Yardım:Gadget-Stockphoto.
İlişkilendirme Oluşturucu
Attribution Generator, Wikipedia ve Wikimedia Commons'ta Creative Commons lisansları altında yayınlanan resimlerin yeniden kullanılmasını kolaylaştırır. Bu lisans koşullarına uymaya yardımcı olmak ve ücretsiz olarak lisanslanan görüntülerin yeniden kullanımını basitleştirmek için tasarlanmıştır.
Yükleyici veya içerik oluşturucuyla iletişim kurma
İçeriği belirtilen lisanstan farklı koşullar altında kullanmak veya ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız telif hakkı durumunu kesinlikle doğrulamak isterseniz, içeriği bir Wikimedia sunucusuna koyan kişi yardımcı olabilir. Yükleyici, dosya açıklama sayfasının "dosya geçmişi" bölümünde adlandırılır.
Bazı durumlarda, bir görselin telif hakkı durumu hakkında daha fazla bilgi edinmek veya orijinal yaratıcı hakkında bilgi almak için yükleyiciyle iletişime geçebilirsiniz. Resmin orijinal yaratıcısı ek izinler vermeye istekli olabilir ve Wikimedia sunucularında bulunanlardan daha yüksek çözünürlüklü resimlere erişimi olabilir.
Wikimedia Vakfı, materyalle katkıda bulunan kullanıcıların yerinin belirlenmesine genellikle yardımcı olamaz. Katkıda bulunanlarla çeşitli şekillerde iletişime geçmeyi deneyebilirsiniz:
- Bazılarının kullanıcı sayfasında ad ve adres veya telefon numarası gibi iletişim bilgileri bulunur.
- Oturum açtıysanız: Bazılarıyla, kullanıcı sayfalarındaki araç kutusundaki "Email this user" bağlantısı tıklanarak e-posta yoluyla iletişim kurulabilir.
- Kullanıcı sayfasının üst kısmındaki "Discussion" sekmesine ve ardından "Add topic" sekmesine tıklayarak onların tartışma sayfasına mesaj bırakabilirsiniz. tartışma sayfası göründüğünde "Edit" sekmesinin yanında görünür. Mesajınızı girin ve "Publish changes" seçeneğine tıklayın (Mesajınız herkes tarafından görülecektir.)
- Ücretsiz içerik başka bir yerden Commons'a getirildiğinde, kaynağa bir bağlantı (örneğin bir Flickr sayfası) genellikle Commons'taki dosya açıklamasına dahil edilir. Bu kaynak, içerik oluşturucuyla iletişim kurmak için ek bilgilere sahip olabilir.
Notlar
- ↑ Kullanmak istediğiniz içeriğin yerel olarak başka bir Wikimedia projesinde değil, gerçekten Commons'ta barındırıldığından emin olun (URL'de
commons.wikimedia.org
yazdığından ve başka bir şey olmadığından emin olun). Diğer projelerin başka lisanslama politikaları vardır ve bazıları özgür olmayan içeriğin "Adil kullanım" kullanımına izin verir. Bu tür ücretsiz olmayan içeriği kendiniz yeniden kullanmadan önce, materyali planladığınız kullanımınızın "adil kullanım", "adil işlem" veya yerel olarak geçerli telif hakkı yasasının eşdeğer hükümleri ile tutarlı olup olmadığını kontrol etmelisiniz veya doğrudan telif hakkı sahibi. Bunun, web üzerindeki herhangi bir yerden bir görüntü kapmaktan hiçbir farkı yoktur. - ↑ Açık bir mülkiyet devri olmadığında, orijinal yaratıcı tipik olarak telif hakkıyla korunan bir çalışmanın sahibidir. Ücretsiz bir lisansın atıf gerektirdiği durumlarda, orijinal içerik oluşturucu kredi almalıdır.
- Metin: bir metnin yazarı, onu sayfaya koyarak düzenlemeyi yapan kişi olacaktır; ilgili sayfanın "geçmiş" sekmesine bakın.
- Resimler ve medya:
- bir görüntünün veya medya parçasının yükleyicisi, onu bir Wikimedia sunucusuna yerleştiren kişidir.
- Yükleyici, orijinal içerik yaratıcısı olabilir veya olmayabilir (buraya başka bir yerden ücretsiz içerik yüklemiş olabilir). Her iki durumda da, orijinal içerik oluşturucu genellikle dosya özeti bölümünde yazar olarak listelenir.
- ↑ Bireyler kendi çalışmalarının telif hakkını elinde tuttuklarından, katkılarını başka lisanslar altında sunabilir veya kamu malı olarak yayınlayabilirler. Bu, Commons'taki metinler için nadiren geçerlidir.
- ↑ Wikimedia Foundation logosu ve belirli projeler (Wikipedia ve Commons gibi) için logolar, Wikimedia Foundation'ın ticari markalarıdır ve telif hakları Wikimedia Foundation'a aittir. Wikimedia projeleri hakkında basında veya medyada yeniden kullanım açıkça izin verilmiş olsa da, genellikle diğer kullanımlar için mevcut değildirler. Yerel "adil kullanım" veya "adil işlem" yasaları (örneğin akademik veya kritik amaçlar için) yargı bölgenizde de geçerli olabilir. Diğer tüm kullanımlar için lütfen Vakfın ticari marka politikasını okuyun.
Ayrıca bakınız
- Commons:PD-Art fotoğraflarının yeniden kullanımı (deneme)
- Commons:Telif hakkı etiketleri
- Commons:Enforcing license terms
- Commons:Reusing content outside Wikimedia/technical
- Commons:Genel sorumluluk reddi
Yardım
- Look at the Frequently Asked Questions.
- If you place
{{helpme}}
on your talk page, a volunteer will visit you there as soon as possible! - Join the #wikimedia-commons IRC channel for real-time chat. New to IRC? Click here to be connected instantly!
- Go to the Commons Help Desk.